Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Як підібрати пензлі для малювання?

0%
Як підібрати пензлі для малювання?

Види та форми пензликів. Догляд та зберігання

Жоден художник не може написати картини без спеціального інструменту. Зокрема, без пензликів. Щітки бувають різні, та від них залежить результат творчості. Вибір пензликів – справа непроста, тут потрібно враховувати види фарб, полотна, формат виробу та багато іншого.

Види та призначення кистей

Для різних кольорів потрібний певний інструмент. Наприклад, те, що підійде для акварелі, не можна використовувати для олії. Слід брати до уваги щетину. Саме вона визначає призначення. Щетина пензля виготовляється з різних матеріалів:

  • білизна шерсть. З неї виходять тонкі кисті, якими зручно промальовувати найдрібніші деталі малюнка. Вони чудово підходять для акварельного живопису, тому що можуть контролювати плинність фарби на полотні;
  • соболина шерсть. Ціна інструменту висока, але виправдовує гроші. Пензлем користуються професіонали. Вона підходить для гуаші, акварелі і може промальовувати тонкі витончені штрихи;
  • козяча шерсть. Їхнє призначення – акварель. Вони комфортні та коштують недорого. Такі кисті радять новачкам та дітям;
  • нейлон. відмінно підходять для акрилового живопису. Вони можуть бути різної форми. Вибирати потрібно, відштовхуючись від особливостей роботи;
  • шерсть пони. Виріб із такого матеріалу добре підійде тим, хто малює тушшю чи гуашшю. Пензель має пружність і м'якість, що дозволяє швидко і якісно накладати мазки фарби.

Багато пензликів виготовлені з натуральних матеріалів. Вони набагато якісніші і довговічніші, ніж вироби зі штучної сировини.

Форми кистей

Пензлики можуть відрізнятися не тільки по щетині, але і за її формою. Це допомагає створювати малюнок набагато легше і надавати йому особливих ефектів. За формою розрізняють кисті:

  • круглі;
  • флейц;
  • плоскі;
  • шрифтові;
  • віялові;
  • лінійні.

Круглий інструмент підходить для малювання гуашшю, що дозволяє фарбувати маленькі деталі. Що стосується форми флейц, то вона широка, використовується в роботі з олійними та акварельними фарбами. Її ширина дозволяє наносити на полотно великі штрихи.

Плоскі пензлі нагадують язичок. Вони гнучкі, часто використовуються художниками для зафарбування великих ділянок малюнка (небо, земля, вода тощо.). Також чудово підходять для малювання міських мотивів.

Шрифтові пензлі мають довгасту та довгу щетину. Їх часто застосовують у графіку, призначеній для нанесення тонких ліній. Лінійні мають таку ж форму, але щетина більш коротка. Віялові пензлі нагадують віяло, їх призначення – згладити перехід колірних відтінків.

Догляд та зберігання

Так як пензля це дуже ніжний інструмент, то й піклуватися про нього потрібно. Правильний догляд та зберігання допоможе довго прослужити кистям, заощадивши господареві гроші.

Найголовнішим у догляді є чистота. Інструмент обов'язково потрібно мити після кожної роботи, не залишати його у сухому вигляді. Якщо на ній залишиться найменша частина пігменту, що фарбує, то почавши нову картину, можна здивуватися новим відтінкам фарб. Найкраще їх мити з милом та сушити на серветці, а не вертикально. Не варто промивати кисті ацетоном, їх ворс стане ламким і інструмент прийде в непридатність.

Зберігати кисті можна у склянці, щетиною догори. Після промивання можна загорнути в серветку і залишити так до наступного разу - захистить ворс від розпушування. Для зручного зберігання продаються спеціальні пенали, які не дають щетині замінятися.

Ми розібралися, які бувають пензлі для художнього живопису та як їх доглядати. Адже від правильного вибору та дій залежить результат будь-якої роботи.

Попереднє Скільки сохне олія без розчинника? Наступне Як підібрати художні фарби для живопису початківцю?
To Top