Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Як вибрати папір для акварелі?

0%
Як вибрати папір для акварелі?

У багатьох людей в дитинстві був негативний досвід малювання, який назавжди відбив бажання працювати з аквареллю. Річ у тім, що звичайний папір при використанні води, яка необхідна для більшості акварельних технік, розмокає. Це впливає на якість малюнку, а краски просто розтікаються по поверхні.

Існує спеціальний акварельний папір, працювати з яким дуже зручно. На сьогодні художні магазини можуть запропонувати велику кількість виробників цього продукту. Але початківцю, зазвичай, важно зорієнтуватися. Тому важливо розуміти, як правильно вибрати папір для акварелі, адже він відрізняється по щільності, складу, текстурі та формату. Крім цього, папір для акварелі продається як окремими листами, так і цілими блоками. Покупець може придбати альбоми, рулони, скетчбуки й склейки.

Матеріали для виробництва паперу для акварелі

Великий процент акварельного паперу виготовляється із целюлози. Альбоми та склейки із цього матеріалу можна придбати в будь-якій лавці для художників по демократичних цінах. Це найкращий варіант для аматорського малювання, навчання чи дорожніх начерків. Однак в акварельного паперу із целюлози є деякі особливості. Він достатньо швидко вбирає фарбу, тому її потрібно наносити кількома шарами. На такому папері фарби не вицвітають з плином часу і не втрачають насиченого кольору.

Також акварельний папір виготовляють зі стовідсоткової бавовни. Це дорожчий матеріал, який використовують досвідчені художники, які давно працюють в акварельних техніках. Бавовняний папір довго зберігає вологість, тому ідеально підходить для багатошарової мокрої техніки малюнку. Потрібно усвідомлювати, що на такому папері помилку виправити неможливо, тому необхідний досвід і певний рівень майстерності.

Папір для акварелі можуть робити й з комбінованих матеріалів, наприклад, бамбук і бавовна чи целюлоза і бавовна. Особливості роботи з такими зразками залежать від того, якої сировини у складі більше у відсотковому співвідношенні.

Колір та водяні знаки на папері для акварелі

При виробництві паперу для акварелі високої якості наносяться водяні знаки. Їх можна порівняти з пришитою до одягу етикеткою, що вказує на ту компанію, яка її створила. Водяні знаки більш помітні, якщо підняти аркуш і подивитися на світло. Колір паперу для акварелі може бути від кремового теплого до біло-блакитного холодного. Це залежить, в першу чергу, від виробника і типу акварельного паперу.

Типи поверхні акварельного паперу

При виборі цього матеріалу потрібно враховувати тип поверхні. Існує три категорії: гарячого і холодного пресування, груба крупнозерниста. Перший вид відрізняється гладкою поверхнею і стане нахідкою для художників, які звертають увагу на дрібні деталі. Папір холодного пресування має середню текстуровану поверхню і саме йому віддають перевагу новачки. Крупнозернистий папір характеризується глибокими поглибленнями і підходить для вільного стилю акварельного живопису.

Щільність і формат паперу для акварелі

Негативно вплинути на результат роботи може занадто тонкий папір, бо він схильний до деформації. Тому важливим критерієм являється щільність, а її оптимальний показник 200 г/м2. Для складної мокрої техніки рекомендують папір зі щільністю 300 г/м2. Вибір формату залежить від того, в якій техніці працює художник. Поштучні листи зазвичай доступні в розмірах А1 або А0 в пакуваннях по 5 окремих аркушів. Якщо потрібний менший розмір, то їх можна розрізати на 1⁄2 або 1⁄4. Папір для акварелі може бути у спеціальних теках, що надзвичайно зручно для малювання на природі чи на ходу.

Попереднє Як вибрати мастихін для олійних фарб Наступне Скільки сохне олія без розчинника?
To Top