Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Як очистити пензель від акрилової фарби?

0%
Як очистити пензель від акрилової фарби?

Досвідчені художники використовують своє професіональне приладдя протягом багатьох років. Для того, щоб пензлі слугували довго, за ними потрібно систематично і постійно доглядати. Існує декілька важливих моментів, які слід брати до уваги при очищенні інструментів від акрилової фарби.

Навіщо відразу після роботи мити пензлі?

Неважливо, наскільки сильно художник втомився під час реалізації творчих ідей на полотні, вимити й почистити пензлі необхідно відразу. Новачки часто нехтують цим правилом, через що потім витрачають кошти на нові інструменти. Річ у тім, що акрилові фарби дуже легко змити відразу, тому що вони швидко розчиняються у воді. Тому необхідно взяти за правило – завжди очищати пензлі.

Як правильно мити пензлі від акрилової фарби?

В процесі самої роботи біля художника має стояти склянка з водою, щоб періодично можна було ополіскувати інструмент перед новою фарбою. Залишки, які можуть бути на пензлі, слід прибрати старою ганчіркою або вологою серветкою. Після цього необхідно відразу приступити до миття. Особливість акрилової фарби в тому, що вона дуже швидко сохне, тому краще очистити пензлі відразу. Якщо це неможливо, то на деякий час можна залишити їх у склянці з водою, але не надовго. Рідина негативно вплине на інструмент: металева основа може іржавіти, ворс розповзеться, дерев'яна ручка – облізе.

Промивати пензлі треба під теплою проточною водою. Крім цього, можна використовувати губку для миття посуду та господарське мило. Пензлі слід мити з піною і гарно розсувати ворс, щоб не залишилося жодних мілких частин фарби. Після цього інструмент можна ополоснути ще раз, протерти від залишків води рушником, придати форму і поставити висихати.



Як альтернативний варіант, для більш ретельного очищення, можна використовувати старі зубні щітки. Але слід пам'ятати, що мити пензлі треба, приклавши їх до раковини, щоб випадкові бризки не забруднили все довкола. Ворсинки рекомендують ніби «причісувати» щіткою. Крім цього, ефективно використовувати спеціальні пензлемийки. Це металеві пристрої, в яких зручно мити пензлі за допомогою розчинника фарби.

Що робити, якщо акрилова фарба уже засохла?

Відмити пензлі від акрилової фарби, яка вже засохла, не так просто, але можливо. Для того, щоб не пошкодити інструмент, не треба насухо зішкрібати акрил. Необхідно взяти спеціальний розчинник фарби. Важливо пам'ятати, що рівень рідини не повинен доходити до міста кріплення ворсу, тому що він розчинить клей, який тримає пучок. В результаті, пензель почне стрімко «лисіти».

Для художника пензель – це його зброя, за допомогою якої він втілює творчі задуми. Хороший митець завжди бережно слідкує за своїми інструментами.

Наступне Як підібрати пензлі для акрилових фарб?
To Top