Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Скільки сохне олія без розчинника?

0%
Скільки сохне олія без розчинника?

При роботі з олійними фарбами, потрібно знати певні нюанси, наприклад, час їхнього висихання без розчинника. Тому що від цього залежить кінцевий результат та якість роботи.

Розчинник та розріджувач: як відрізняються?

Розріджувач зменшує в'язкість, не впливаючи на структуру. Тому після висихання він зникає, ніяк не впливаючи на якістні характеристики фарби. Грубо кажучи, цей компонент покращує розмазування масляного барвника.

Розчинник впливає на структуру, прибираючи плівкоутворюючі елементи, а точніше олію. Тому після завершення періоду його дії можна отримати видозмінену фарбу, характеристики якої будуть дещо відрізнятися від початкових. У разі неякісних складів, є ризик, що вони почнуть розшаровуватися або розсипатися.

Серед основних можливостей розчинника:

  • надає фарбами пружності;
  • прискорює процес висихання;
  • робить фарби блискучими.

Також він може «прибрати» раніше висохлий шар фарби, поверх якого накладатиметься новий шар.

Скільки займає висихання та як прискорити цей процес?

Скільки часу йде на повне висихання олії? У випадках з класичними барвниками період створення «плівки», залежно від впливу зовнішніх факторів, в середньому займає п'ять-сім днів.

Для того, щоб прискорити процес, можна скористатися особливими складами — сикативами, які додаються безпосередньо в фарбу. Ці речовини не впливають на фізико-хімічні якості шару фарби, через що використовуються досить часто.

Що стосується сушіння олійних фарб без використання додаткових компонентів у вигляді сикативів або розчинників, то досі існує багато помилок. Наприклад, для прискорення процесу деякі художники обдають картини гарячим повітрям. Але швидше висушити фарбу в такий спосіб неможливо.

Є два вирішення ситуації. Наприклад, можна закрити картини в кімнаті та увімкнути там обігрівач. Тоді нагріється безпосередньо повітря, через яке масляні фарби почнуть швидше висихати. Також можна направити обігрівач прямо на картину та прискорити процес.

До нанесення другого шару фарби потрібно приступати після того, як повністю висохне перший. Якщо час обмежений, можна почати наносити його трохи раніше, через кілька годин після настання стану відлипа.

Попереднє Як вибрати папір для акварелі? Наступне Як підібрати пензлі для малювання?
To Top