Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Як вибрати папір для пастелі?

0%
Як вибрати папір для пастелі?

Для виконання художніх робіт у техніці пастелі необхідний відповідний папір. Папір для пастелі відрізняється від звичайного паперу які використовують більшость художників, своєю структурою, кольором, щільністю, розміром. Так, пастельний папір є більш щільним, для його виготовлення використовують якісну щільну основу. Це забезпечує можливість використання багаторазової розтушовки. А фоновий колір сприяє створенню художнього твору у відповідних тонах.

Які бувають різновиди паперу для пастелі?

Перед вибором того чи іншого паперу, має сенс дізнатися про нюанси, відповідно до яких його потрібно робити. Так, залежно від типу виконання техніки листи поділяють на:

  • для масляної пастелі;
  • для сухої пастелі.

Наступна дуже важлива характеристика – це фактура. Папір може бути пористим або гладким. При цьому рівень пористості може значно відрізнятись. Під листи з різною фактурою слід використовувати відповідну пастель. Іноді трапляються листи з різною фактурою на різних сторонах. Зокрема, з одного боку, папір буде гладким, а з іншого — пористим.

Які бувають розміри паперу?

Щодо розмірів, то папір випускається відповідно до міжнародних стандартів. Наприклад, в альбомах або склейках дуже часто використовують розміри - А2, А3, А4 і А5. Також у продажу можна знайти листи розмірами, що відповідають форматам В1 та В2 (48 на 36 та 36 на 24 дюймів відповідно). При цьому розмір листа жодним чином не впливає на властивості паперу.

Ще одна важлива характеристика паперу для пастель - щільність. Її значення необхідно вибирати відповідно до техніки, яку передбачається використовувати для створення художнього твору. Як правило, значення густини знаходиться в межах від 90 до 280 (іноді до 360) грам на квадратний метр. Якщо передбачається використовувати суху пастель, то варто купити більш щільний папір. І, навпаки, для масляної пастелі відмінно підійде легше, і, відповідно, менш щільне, полотно.

Для професійного нанесення малюнка з пастеллю, як правило, використовується папір із наждачною фактурою. Структура такого листа має яскраво виражену зернистість. Завдяки цьому пігментна складова добре закріплюється на поверхні полотна після нанесення. Внаслідок цього немає потреби у її фіксації. Вказаний папір, як правило, має велику щільність (понад 300 грамів на квадратний метр). На неї можна наносити як суху, так і олійну пастель. По ряду зазначених причин такі листи виготовляються у великих форматах (розмірах).

Часто пастельний папір реалізується над білому, а іншому кольорі. Різноманітність відтінків дуже широка - від світлих і яскравих до темних тонів. Для новачків оптимально підійдуть нейтральні тони. Професіоналам має сенс вибирати фоновий відтінок залежно від колірних рішень, які передбачається використовувати в майбутньому творі.

Які бувають виробники паперу?

Поряд з експлуатаційними характеристиками при виборі того чи іншого паперу, звичайно ж, важливим є вибір виробника. Адже від цього залежить якість, асортимент, властивості листів, а також їх ціна. Серед професійних художників та любителів популярністю користуються такі виробники пастельного паперу:

  • Sennelier
  • Campus
  • Clairefontaine ;
  • Fabriano;
  • Canson;
  • "Лілія Холдинг".

Найякіснішим папером серед професійних художників вважається папір фірми Sennelier, що виготовляється у Франції. Кожен їх випускає кілька лінійок, кожну у тому числі входять різні типи паперової продукції. Завдяки цьому споживач може легко знайти собі оптимальне рішення.

Попереднє Як підібрати художні фарби для живопису початківцю?
To Top