Телефонуйте за номером: +38 067 467 80 83
Пишить: [email protected]

Як вибрати мастихін для олійних фарб

0%
Як вибрати мастихін для олійних фарб

У списку інструментів художника не тільки палітра і фарби. Серед арсеналу часто присутній мастихін, за допомогою якого можливо створювати складні фактурні рельєфи й надавати картинам особливої яскравості. Це невелика металева лопаточка, яка при натисканні легко гнеться (шпатель). Спочатку його створювали для перемішування фарб, їх розтирання до однорідного кольору та позбавлення домішок. З цією метою мастихін купують і сьогодні, тому він часто є у художників, що працюють з акриловими та олійними фарбами. Також цей інструмент використовують і для нанесення зображення.

Мастихіновий живопис: техніка XX сторіччя

Вперше про картини, створені за допомогою шпателя, почали говорити в ХХ сторіччі. Широку популярність ця техніка отримала в період розквіту імпровізації в живописі. Вона передбачає застосування різних типів мазків, тому кожен митець використовує свій варіант нанесення фарб. Мастихін ідеально демонструє окремі деталі, наприклад, гарно передає кору дерева, фактуру пелюсток квітів чи листя.

Техніка живопису мастихином на полотні

Металевою лопаточкою зручно зображати об'ємні морські хвилі, каміння, хмари чи траву. Роботи, виконані в цій техніці, відрізняються сміливими та великими мазками, а також насиченими відтінками.

Як вибрати мастихін: види та особливості

Мазки мастихінами залежать від виду і форми шпателя. Для палітри використовують невеликі лопаточки з рівним краєм. Вони призначені для змішування фарби й видалення її залишків з полотна. Для живопису - спеціальні мастихіни із вигнутим краєм. Такі шпателі достатньо гнучкі, що дає можливість міняти натиск при нанесенні олійної фарби.

Мастихіни відрізняються і за формою: 

  • овальний - допомагає створювати ефектні фактурні мазки; 
  • з загостреним краєм - використовують для тонких ліній і відтворення подряпування шару фарби; 
  • мастихін «рибка» - за формою нагадує силует риби та підходить для більшості технік; 
  • прямокутний - використовується для нанесення фарби рівним шаром;
  • ромбоподібний - класичний універсальний варіант; 
  • витягнутий ромбоподібний - ним зручно накладати мазки у лінію; 
  • багатокутний - можна наносити фарбу під різним нахилом.

Художні шпателі бувають паяні та ковані. В першому випадку широка частина припаюється до дерев'яної ручки, а в другому - являє з металічною основою одне ціле. Вона додатково покривається дерев'яною оболонкою. Ковані мастихіни відрізняються міцністю, тому їх вартість вища. Для того, щоб визначити розмір потрібного мастихіну, необхідно оцінити параметри полотна і величину об'єктів, які зображуються. 

Приклад мастихину лопатки, овальної

Художникам-початківцям рекомендують купувати шпатель з металічною основою, а перевагу віддавати інструменту із нержавіючої сталі. При виборі мастихіну слід надавити на кінчик леза. Коли сталь не розправляється, залишається вигнутою, краще відмовитись від покупки. Якщо лезо надто щільне, дуже м'яке та не пружинить, це обмежує можливості художника. Також слід звернути увагу на те, як мастихін з дерев'яною ручкою «сидить» у руках, оскільки робота над картиною може тривати декілька годин. Її поверхня повинна бути гладкою, без зачіпок та нерівностей. Крім того, необхідно слідкувати, щоб ручка вибраного мастихіну була міцно прикріплена до леза і не бовталася. 

 

Шпатель не потребує особливого догляду і нема потреби відмивати його розчинниками. Але для того, щоб уникнути корозії, краще вибирати інструмент із хорошого сплаву.

Для початку досвідчені художники рекомендують купити один або два шпателі, один з яких обов'язково буде в формі «рибки». Після освоєння техніки можна буде поповнювати арсенал.

Попереднє Як підібрати пензлі для акрилових фарб? Наступне Як вибрати папір для акварелі?
To Top